Programy międzynarodowe
ONE VOICE FORE ANIMAL RIGHTS 20-27.10.2018
W dniach 20-27 października w naszym Centrum miała miejsce międzynarodowa wymiana młodzieży Erasmus +. W tym roku projektu nosił nazwę „One voice for animal rights” dotyczył ochrony praw zwierząt. W projekcie uczestniczyło 28 osób z Węgier, Rumuni, Turcji oraz młodzież z naszego Centrum. W trakcie tygodniowego pobytu młodzi uczestnicy byli wolontariuszami w Azylu „Oleśnickie Bidy”. Młodzież wyprowadzała psy na spacery, zajmowała się utrzymaniem czystości w ich kojcach oraz w boksach dla kotów, szykowała jedzenie dla milusińskich. Co więcej młodzież budowała budy dla psów oraz samodzielnie tworzyła drapaki dla kotów. Wizyta w Oleśnickich Bidach pokazała młodzieży, że posiadanie zwierzęcia to nie tylko przyjemność, ale również duży obowiązek. Zarówno młodzi ludzie jak i zwierzęta byli bardzo zadowoleni z tych odwiedzin. Podczas projektu została przeprowadzona dyskusja na temat ochrony praw zwierząt. Każdy mógł się wypowiedzieć w tym temacie. Dyskusja zaowocowała wieloma przemyśleniami.
W czwartkowe przedpołudnie młodzież udała się do Szkoły Podstawowej nr 6. Celem wizyty w szkole było zapoznanie dzieci z wegetariańskimi oraz wegańskimi daniami. Uczestnicy projektu przygotowali m.in. pudding chia, owsiane ciasteczka, babeczki z owocami. Dzieci mogły również spróbować mleka sojowego oraz tofu. Wszystkim bardzo smakowały zdrowe przysmaki. Natomiast w czwartkowe popołudnie młodzież miała przyjemność uczestniczyć w zajęciach dogoterapii. Została przedstawiona tresura psów. Uczestnicy chętnie zadawali pytania opiekunkom zwierząt. Zwieńczeniem projektu była wizyta w Zoo, aby skonfrontować wyobrażenia o trzymaniu zwierząt w niewoli z rzeczywistością. Po wizycie nastał czas na zwiedzanie Wrocławia i krótkie zakupy. Ponadto grupy z różnych państw organizowały tzw. Wieczory narodowościowe, czyli dania swojej rodzimej kuchni. Zjedliśmy węgierski gulasz, chlebki lawasz, bigos czy dania z kaszy kuskus.
Projekt „One voice for animal rights” z pewnością był okazją do lepszego poznania praw zwierząt, pomocy wielu z nim, ale również poznania osób z innych państw, ich kultury, tradycji, dań narodowych. Znajomości zawiązane podczas trwania wymiany pewnością przetrwają długi czas. Jesteśmy szczęśliwi, że mogliśmy zorganizować takie przedsięwzięcie.
MAKE HEALTHY CHOICES 9-16.10.2017
W ramach projektu Centrum odwiedziła młodzież z Turcji, Łotwy i Chorwacji, która spędziła z nami aż 8 dni! Projekt „Make Healthy Choices” został zrealizowany w ramach Akcji 1, Wymiana młodzieży Erasmus +, działania projektowe odbyły się w dniach od 9 do 16.10.2017r.
Celem projektu jest poszerzenie przez młodzież wiedzy z zakresu kuchni świata, zwiększając jednocześnie świadomość z zakresu właściwego żywienia oraz wspieranie uczestników kształcenia zawodowego w zdobyciu i wykorzystaniu wiedzy, umiejętności i kwalifikacji mających na celu osobisty rozwój, zwiększenie szans na przyszłe zatrudnienie w dziedzinie żywienia, gastronomii, oraz zapewnienie uczestnictwa w lokalnym i regionalnym rynku. Nasze Centrum liczy na nawiązanie długofalowej współpracy owocującej wyjazdami edukacyjnymi lub realizacją kolejnych inicjatyw bądź projektów.
W ramach działań projektowych uczestnicy nauczyli się przygotowywać swoje tradycyjne dania narodowe, podzielili się swoją wiedzą o zdrowym stylu życia, odżywianiu, wzięli udział w licznych warsztatach kulinarnych i sportowych.
ZDROWIE- MODA NA CAŁE ŻYCIE 23.04.2019-22.06.2019
W ramach Europejskiego Korpusu Solidarności w Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Oleśnicy zrealizowano projekt „Zdrowie moda na całe życie”. Projekt był inicjatywą grupy uczestników z CKiW OHP, która we współpracy z dietetykami, trenerami oraz instruktorami sportowymi stworzyła program mający na celu promocję zdrowego stylu życia w naszym mieście. Program projektu „Zdrowie moda na całe życie” zakładał otwarte wykłady, zajęcia sportowe i warsztaty kulinarne, w czasie których mieszkańcy i młodzież zdobyli wiedzę związaną ze zdrowym odżywianiem oraz zapoznają się z takimi dyscyplinami sportowymi jak nordic walking, slow jogging i strzelectwo. W czasie wykładów i warsztatów kulinarnych przekazano wiedzę z zakresu zdrowego żywienia oraz umiejętność przygotowywania pełnowartościowych posiłków. Do udziału w warsztatach gastronomicznych zaproszono młodzież z oleśnickich szkół. Projekt miał na celu integrację młodzieży różnych środowisk, aktywizację młodzieży z Centrum oraz promocję jednostki wśród lokalnej społeczności.
EKOAKTYWNI W DZIAŁANIU 30.09.2019-30.01.2020
W ramach programu Europejski Korpus Solidarności w Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Oleśnicy zrealizowano trzymiesięczny projekt „EkoAktywni w działaniu”.
Pomysł na projekt powstał podczas zajęć koła ekologicznego działającego w naszym Centrum. Jak się okazuje pomimo wciąż nagłaśnianego w mediach tematu zaburzania naturalnego środowiska przez naszą cywilizację (np. modny ostatnio temat plastikowych słomek, czy ograniczenie opakowań jednorazowych) zapominamy, że stanowimy nieodłączną część przyrody. Tymczasem zachowanie jej w dobrym stanie jest istotne nie tylko dla nas, ale i dla przyszłych pokoleń. Zwłaszcza, że wciąż się utrzymują przekonania o prymacie wartości
ekonomicznych nad ekologicznymi. Na domiar złego posługujemy się schematami jednego kosza, do którego wrzuca się wszystko, co popadnie. Co prawda działania te dotyczą głównie starszego pokolenia, nie pozostają jednak bez wpływu na młodzież. Często pozostaje ona głucha na argumenty ekologów i naukowców. Traktuje środowisko naturalne jako miejsce wypoczynku, ucieczkę od codzienności. Większość młodych ludzi nie zdaje sobie sprawy, że swoim działaniem może przyczynić się do poprawy stanu przyrody. Zauważa problem, ale się z nim nie utożsamia. Postanowiliśmy połączyć nasze zainteresowania ekologiczno-kulinarne na rzecz projektu i organizować akcję angażującą nie tylko młodzież, ale i mieszkańców miasta.
Celem projektu „EkoAktywni w działaniu”była zmiana postawy młodego pokolenia i skierowanie jego energii na działania proekologiczne, rozwijanie świadomości z zakresu ekologii i ochrony środowiska poprzez szereg działań praktycznych i teoretycznych ukierunkowanych na zdobycie wiedzy i doświadczenia w tej dziedzinie w myśl zasady „Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej”. Działania te mają pomóc w zrozumieniu problemu dotykającego współczesny świat w kwestii nie tylko ekologicznej, ale i społecznej. Jednym z głównych założeń projektu było podniesie poziomu edukacji i aktywności obywatelskiej młodzieży.
W ramach działań projektowych odbyły się wykłady otwarte, warsztaty ekologiczne, warsztaty kulinarne oraz akcje lokalne: EKO gra miejska oraz konkurs międzyszkolny „Zrób coś z niczego”.